582 ongelezen e-mails in je inbox? Welkom terug van vakantie!

achterstallig werk na vakantie

Na een aantal heerlijke weken weg, wacht er een onaangename verrassing op het werk. Een stapel papieren op je bureau, een volgeplande agenda door collega’s die je willen spreken en 582 ongelezen e-mails in je inbox. Het is dan ook helemaal niet gek dat bijna 60% van de vakantiegangers op de eerste werkdag na hun vakantie al verzuchten “Ik ben mijn vakantiegevoel al helemaal kwijt!”.

Je hebt een aantal weken zelf kunnen bepalen wat je wilde doen en wanneer. En nu terug van vakantie wordt er opeens weer van alles van jou als manager verwacht. Daarnaast heb je zelf ook allerlei verwachtingen: zijn de projecten verder afgerond en zijn de gemaakte afspraken ook ingevuld? Er bestaat gelukkig een manier om hiermee om te gaan, waardoor je niet op de automatische piloot weer terug aan het werk gaat.

Wil je weten hoe? Lees hier de vijf tips om na je vakantie weer snel en effectief aan de slag te gaan*:

1. Bereid je voor

Elke (project)manager weet dat effectief werken start met een goede voorbereiding. Plan VOOR je vakantie al een bijpraatmeeting met de voor jou meest belangrijke collega’s. Laat hen vertellen wat er gebeurd is, welke beslissingen genomen zijn en of ze nog iets van jou nodig hebben.

En mocht het te laat zijn voor deze keer? Zet het alvast in je agenda als actiepunt voor een volgende keer.

2. Implementeer goede voornemens

Neem het lijstje mee met daarop je goede voornemens en bepaal wat je met deze dag bereiken wilt. Goede voornemens komen alleen maar uit als je ze implementeert. Ben je van plan om eerst een rondje te lopen op de afdeling? Wil je eerst een planning maken? Doe dat dan eerst!

3. Onderhoud je relaties

De mensen zijn het meest belangrijk voor het succes van een team en organisatie. Onderschat als manager dus niet het belang van je relatie met je collega’s. Maak contact, wees geïnteresseerd en laat je bijpraten (zie punt 1).

4. Werk achterstallig werk weg

Pas nu is het moment gekomen om stap voor stap door de papieren en e-mails heen te gaan. Je weet nu wat belangrijk en urgent is en je weet wat kan wachten. Plan van te voren hoeveel tijd je gaat besteden aan het wegwerken vandaag. Nog wel een extra tip hier: focus je alsjeblieft niet alleen op achterstallig werk, plan ook ruimte in om te werken aan wat belangrijk is voor je. Uitsluitend kijken naar het verleden geeft geen bevredigend gevoel. Het bouwen aan een nieuwe toekomst doet dat wel.

5. Vergroot je bewustzijn

Ik noem het hier als punt vijf, maar eigenlijk zou dit punt 1 moeten zijn. De beste eerste stap is het terugbrengen van je bewustzijn naar dit moment. Stop dus regelmatig even met wat je aan het doen bent en breng je aandacht naar het hier en nu. Je kunt dit doen door regelmatig een pauze te lassen. Vraag jezelf af “Ben ik nog steeds aan het doen wat op dit moment het meest belangrijk is voor mij en het team?”.

Door bewust te werken en dus verbonden te zijn met het werk en de mensen om je heen, heb je steeds de mogelijkheid om te kiezen in plaats van direct in je automatische patronen terug te vallen. En ook dat is leiderschap!

Hoe nu verder

*Ook als je allang terug van vakantie bent gekomen, maar nog wel achterstallig werk hebt, zijn bovenstaande tips waardevol. Je kunt er op elk gewenst moment mee beginnen!

Laat je me weten, in het commentaarveld hieronder, wat jouw belangrijkste inzicht is na het lezen van dit blog? Ik hoor het graag!

Hartelijke groet,

Karen Zimmermann

Posted in 1-Nederlands, Leadership

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CAPTCHA Code * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow Karen on

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin

Partnered with

Pharmaceutical Consultancy Training

Recent Posts

  • Ben je verbonden met je missie?

    Alles wat je zegt, doet en laat zien, gaat over wie je bent. Er zit geen laag tussen en dat maakt het heel persoonlijk. Als ondernemer ben ik dus mijn onderneming. Dit was een van mijn grootste ontdekkingen toen ik in 2012 voor mezelf startte.…Lees meer ›
  • 7 tips for less stress for managers

    “Do you have a minute?” Your colleague is standing beside your desk. “I have a quick question” she says. You were deeply concentrated, working on a project with an upcoming deadline, which requires all your attention.…Lees meer ›
  • Hoe je DENKT is hoe je DOET

    Je denkt dat het moeilijk wordt Je denkt dat je te weinig tijd hebt Je denkt dat je het niet weet Of? Je denkt dat het mogelijk is Je denkt dat er genoeg tijd is Je denkt dat je het wel weet Succes Wie van de twee heeft de grootste …
Gedichtenbundel "Laten zien"