Geven vergroot je succes

geven

Een aantal van de meest succesvolle mensen is een “gever”. Mensen die oprecht anderen helpen en niet eerst aan hun eigen voordeel denken. Ze werken volgens het principe “Hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt”.

Maar wat is geven precies? Geven heeft meerdere betekenissen en verschillende lagen van verdieping. Het Van Dale woordenboek besteedt maar liefst een hele pagina aan dit woord. Genoemd worden bijvoorbeeld het aangeven van een  voorwerp, het geven van een kus,  het verstrekken van informatie, verwachtingen (geef hier die pen!) en tenslotte ook het geven als gunst of bewijs van goedheid.

Oprecht geven is geven omdat je dat graag wilt. Er zijn geen verwachtingen, geen schuld die afgelost wordt of ontstaat. Geven maakt je los van klein houdende gedachten.

Zelf heb ik dit ervaren bij het opzetten van mijn eerste online training over leiderschap. Ik zat vast in mijn hersenspinsel dat het wel goed genoeg moest zijn en deze gedachte verlamde me.  In diezelfde periode las ik het boek “De zeven spirituele wetten van succes” van Deepak Chopra, waarin hij schrijft over het leren geven wat je graag wilt hebben. Ik las de woorden, begreep de strekking, maar pas tijdens een stiltemoment kwam het besef wat dit werkelijk voor mij betekende. Wat ik oprecht wil geven aan anderen is de mogelijkheid van leiderschap. Ik doe dat op een manier die bij me past en waar ik voor sta.

Op het moment dat je oprecht geeft, geef je jezelf de ruimte om te kunnen zijn wie je werkelijk bent. Je gezichtspunt is als het ware getransformeerd. Van de gedachte “als het maar goed genoeg is” naar “wat kan ik doen om je zo goed mogelijk te steunen om jouw leiderschap te vergroten”.  Van een kleine wereld vol oordelen en het gevoel nooit goed genoeg te zijn, naar de ruimte van groei, steun en kunnen bijdragen.

Hoe meer je geeft, hoe meer je zult ontvangen, waarbij het van belang is dat de gift uit het hart komt. Geven en ontvangen horen bij elkaar, zijn onderdeel van dezelfde energiestroom. Waar heb jij meer behoefte aan? Als dat liefde is, geef dan anderen liefde. Wens je respect, benader anderen dan respectvol. Wens je succes, leer dan anderen succesvol te zijn. De gemakkelijkste manier om te krijgen wat je wilt is anderen helpen te krijgen wat ze willen.

Wanneer heb jij voor het laatst iets oprecht gegeven zonder verwachtingen? Gewoon omdat je dat  wilde? Hoe was dat voor je en wat heeft het je gebracht?

 

Posted in Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CAPTCHA Code * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow Karen on

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin

Recent Posts

  • Ben je verbonden met je missie?

    Alles wat je zegt, doet en laat zien, gaat over wie je bent. Er zit geen laag tussen en dat maakt het heel persoonlijk. Als ondernemer ben ik dus mijn onderneming. Dit was een van mijn grootste ontdekkingen toen ik in 2012 voor mezelf startte.…Lees meer ›
  • 7 tips for less stress for managers

    “Do you have a minute?” Your colleague is standing beside your desk. “I have a quick question” she says. You were deeply concentrated, working on a project with an upcoming deadline, which requires all your attention.…Lees meer ›
  • Hoe je DENKT is hoe je DOET

    Je denkt dat het moeilijk wordt Je denkt dat je te weinig tijd hebt Je denkt dat je het niet weet Of? Je denkt dat het mogelijk is Je denkt dat er genoeg tijd is Je denkt dat je het wel weet Succes Wie van de twee heeft de grootste …
Gedichtenbundel "Laten zien"