Hoe productief ben jij na te weinig slaap?

te weinig slaap

Ken je dat? Je hebt een drukke dag voor de boeg, maar je kunt je niet goed concentreren? Stiekem weet je wel waar het door komt. Eigenlijk had je eerder naar bed willen gaan gisteren, maar ondanks dat voornemen is het niet gelukt. Nog even je mails beantwoorden, facebook berichten lezen, die leuke film afkijken of te lang doorgaan met werken. De volgende ochtend rinkelt je wekker genadeloos: het is tijd om op te staan!

Je bent niet de enige die hiermee te maken heeft. Slaapgebrek is een serieus probleem in Nederland. Vele miljarden euro’s gaan elk jaar verloren doordat werknemers met een wattig hoofd op het werk verschijnen, met daarmee een grotere kans op fouten en verminderde productiviteit. We leven in een 24-uurs economie en dus is er altijd weer iets nieuws te doen. Het kunstmatige blauwe licht vanuit je telefoon en computer zorgt ervoor dat je hersenen in een actieve stand blijven staan. Gelijk vanachter je computer of tv je bed induiken is dus geen verstandig idee.

Wil je weten hoe je elke dag bruisend en vol energie op je werk kunt verschijnen? Het antwoord is simpel en moeilijk tegelijkertijd: zorg dat je genoeg slaapt! Gemiddeld heb je 7½ uur slaap per nacht nodig, maar de meeste mensen halen dat niet. Als je uitgeslapen bent voel je je anders. Je kunt meer aan, bent creatiever in het bedenken van nieuwe ideeën en je bent veel productiever!

Zelf heb ik ook ervaren wat slaapgebrek met mij doet. Met slaapgebrek kom ik in de “overlevingsstand”. Ik doe de dingen die nodig zijn om de dag door te komen en die echt moeten gebeuren. Maar als ik uitgerust en energiek ben, dan kom ik in flow en kan ik de moeilijkste opdrachten aan en voel ik me geweldig!

Nou vertel ik je niet dat je elke dag vroeg naar bed moet gaan. Wel wil ik je wel graag uitdagen om een paar dagen achter elkaar te ervaren wat voldoende slaap met je productiviteit, weerbaarheid en creativiteit doet.

Stop vandaag nog met het boycotten van jezelf en gun jezelf de energie van het uitgerust zijn:

1. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Welke excuses bedenk ik nu al waardoor ik niet op tijd naar bed kán gaan en hier dus niet aan mee kan doen?
 • Wat kan ik doen of anders organiseren, om ervoor te zorgen dat ik inderdaad op tijd in bed lig?

2. Ga ontspannen je bed in. Dus niet gelijk vanachter je computer, telefoon of tv vandaan, maar neem bewust de tijd om de dag achter je te laten. Lees een boek, neem een bad, doe yoga-oefeningen of doe iets anders ontspannends.

3. Sta de volgende ochtend op tijd op, zodat je niet overhaast naar je werk hoeft te vertrekken.

4. Zie het als een experiment en neem waar wat er met je gebeurt. Evalueer hoe je dag geweest is en welk effect je bemerkt hebt.

Je hebt nu een eenvoudig stappenplan voor voldoende nachtrust. Onderschat niet wat te weinig slaap met je doet. Problemen worden een stuk minder problematisch met een uitgeslapen hoofd!

Welterusten!

~

Wat is jouw ervaring?

Loop jij er ook wel eens tegenaan dat je eigenlijk te moe bent om lekker te kunnen werken? Hoe ga jij daarmee om? Wat zijn jouw tips om je weer productief te worden? Deel deze gerust door hieronder een berichtje achter te laten. Ik ben benieuwd naar je reactie!

 

Posted in 1-Nederlands, Productivity

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CAPTCHA Code * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow Karen on

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin

Partnered with

Pharmaceutical Consultancy Training

Recent Posts

 • Ben je verbonden met je missie?

  Alles wat je zegt, doet en laat zien, gaat over wie je bent. Er zit geen laag tussen en dat maakt het heel persoonlijk. Als ondernemer ben ik dus mijn onderneming. Dit was een van mijn grootste ontdekkingen toen ik in 2012 voor mezelf startte.…Lees meer ›
 • 7 tips for less stress for managers

  “Do you have a minute?” Your colleague is standing beside your desk. “I have a quick question” she says. You were deeply concentrated, working on a project with an upcoming deadline, which requires all your attention.…Lees meer ›
 • Hoe je DENKT is hoe je DOET

  Je denkt dat het moeilijk wordt Je denkt dat je te weinig tijd hebt Je denkt dat je het niet weet Of? Je denkt dat het mogelijk is Je denkt dat er genoeg tijd is Je denkt dat je het wel weet Succes Wie van de twee heeft de grootste …
Gedichtenbundel "Laten zien"