Is het echt belangrijk waar je nu mee bezig bent?

Klapsigaar

“Ik moet vaak denken aan die superrijke ondernemer die elke dag 2 uur besteedt aan heerlijk zitten in zijn prachtige tuin. Een zeer dure sigaar rokend, bedenkend welke dingen / afspraken hij die dag zal laten vallen.” was de reactie van Marina Oxenaar op mijn blogartikel  “Zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd”.

Stel je maar eens voor hoe het voor je zou zijn als je de meeste tijd van de dag zou besteden aan die zaken die een echt verschil maken. Voor jezelf, je team of zelfs voor het hele bedrijf.

Vaak beginnen we de dag gedachteloos en gaan aan de slag met datgene dat het hardste roept; de meetings, een volle inbox en brandjes die dringend geblust moeten worden. Het voelt misschien wel bruisend en het lijkt alsof je productief bezig bent, maar druk bezig zijn heeft niets te maken met productief bezig zijn. Sterker nog, het leidt je af van waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn.

Hoe vaak stel je jezelf de vraag of het wel belangrijk is om daar je tijd aan te besteden?

Het weglaten van overbodige activiteiten is de snelste manier om productiviteit te verhogen. Waarschijnlijk ken je het timemanagement-model van Stephen Covey wel (zie hieronder voor als je er minder bekend mee bent). Zo simpel als het klinkt, zo moeilijk is het tegelijkertijd. Het vergt het loslaten van je standaard manier van denken en werken.

belangrijk-urgent

Ik nodig je uit om in 5 stappen de kunst van het weglaten te ervaren en je productiviteit te verhogen.

1. Geef nooit de schuld aan “ik heb teveel te doen” of “druk-druk-druk” als je je gemaakte afspraken niet nagekomen bent.

Zie het als een signaal. Je bent waarschijnlijk teveel dingen tegelijkertijd aan het doen die je agenda opvullen zonder dat ze echt iets toevoegen.

2. Begin met het maken van een lijst van de projecten/ activiteiten die je echt wilt gaan doen.

Durf kritisch te zijn.

3. Stel jezelf de vraag “wat ga ik niet doen”?

Wees niet al te snel te snel tevreden. Hoe meer activiteiten je hier kunt noemen, des te meer ruimte zal je ervaren voor het doen van de dingen die belangrijk zijn.

4. Kijk nu nogmaals naar de lijst die je bij 2) gemaakt hebt.

Zijn ze echt belangrijk of is er iets anders mee aan de hand? Durf in gesprek te gaan met je eigen leidinggevende als je twijfels hebt over de zinvolheid van een project. Misschien heb je ergens ja tegen gezegd waar je nu ernstige twijfels over hebt. Nodig je team uit om hetzelfde te doen.

5. Geniet van de tijd die vrijgekomen is.

Die kun je nu besteden zoals jij dat graag wilt. En blijf kritisch, je weet wat je te doen staat zodra je de druk-druk-druk hectiek weer op voelt komen.

Hoe groter je focus is op wat belangrijk voor je is, des te groter de impact van je resultaat zal zijn. Het gaat er namelijk niet om hoeveel je doet, het gaat om WAT je doet. Het zoveel mogelijk proppen van activiteiten in een dag zorgt ervoor dat je uiteindelijk niet doet wat je graag zou willen doen.

Welke overbodige activiteiten of projecten ga jij weglaten?  

 ~

PS Wil je weten hoe jij je productiviteit op het werk kunt verhogen (en om eerlijk te zijn; het werkt thuis net zo goed!)?  Kijk dan bij “ Lunch&Learn – Boost Your Productivity for Managers and their Teams”.

 

 

Posted in 1-Nederlands, Productivity

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CAPTCHA Code * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow Karen on

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin

Partnered with

Pharmaceutical Consultancy Training

Recent Posts

  • Ben je verbonden met je missie?

    Alles wat je zegt, doet en laat zien, gaat over wie je bent. Er zit geen laag tussen en dat maakt het heel persoonlijk. Als ondernemer ben ik dus mijn onderneming. Dit was een van mijn grootste ontdekkingen toen ik in 2012 voor mezelf startte.…Lees meer ›
  • 7 tips for less stress for managers

    “Do you have a minute?” Your colleague is standing beside your desk. “I have a quick question” she says. You were deeply concentrated, working on a project with an upcoming deadline, which requires all your attention.…Lees meer ›
  • Hoe je DENKT is hoe je DOET

    Je denkt dat het moeilijk wordt Je denkt dat je te weinig tijd hebt Je denkt dat je het niet weet Of? Je denkt dat het mogelijk is Je denkt dat er genoeg tijd is Je denkt dat je het wel weet Succes Wie van de twee heeft de grootste …
Gedichtenbundel "Laten zien"