Meer voldoening halen uit je werk en daarmee je productiviteit verhogen?

Meer voldoening halen uit je werk

De wekker rinkelt. Tijd om op te staan. Maar veel liever zou je nog even willen blijven liggen. Het is de start van een nieuwe werkdag en dat is niet altijd even gemakkelijk. Werk kan inspirerend zijn, een plek met fijne collega’s en een geweldige leerschool, maar soms is een baan saai of ronduit uitputtend. Natuurlijk zijn er altijd werkzaamheden die je minder liggen, dat geldt nu eenmaal voor elke baan. Maar als de balans wordt opgemaakt dient die uit te slaan naar de positieve kant, want zo haal je meer uit jezelf en uit de mensen om je heen.

Voldoening halen uit je werk: een van de belangrijkste “eisen” gesteld door managers en werknemers, nog belangrijker zelfs dan een goed salaris. Jaren geleden was ik zelf ook op een punt aangekomen waarop ik mijn werk wel deed, maar de bezieling miste waarmee ik graag werk. Ik was leidinggevende bij de kwaliteitsafdeling van een farmaceutisch bedrijf en miste ruimte om te bouwen en te creëren. Samen met een coach werd me duidelijk wat er aan de hand was. Het resultaat? Ik wist precies wat ik nodig had en kon de voldoening in mijn baan creëren en verhoogde daarmee het niveau van mijn productiviteit en prestaties!

Haal jij voldoening uit je werk? Fijn, houd het vast! Maar als je het gevoel hebt dat het meer zou kunnen zijn of dat het je veel energie kost om je werk leuk te blijven vinden, lees dan verder.

Wil je meer voldoening halen uit je werk? Volg dan deze vijf stappen:

Weet wat je verwachtingen zijn

Geen of onvoldoende voldoening ervaren heeft vaak te maken met onvervulde verwachtingen. Je verwacht blijkbaar iets anders dan er op dit moment gebeurt. Het lastige van verwachtingen is dat ze onbewust van invloed kunnen zijn. Ze zijn er wel, maar je bent je je er niet van bewust. Hoe je ze kunt herkennen? Stel jezelf de vraag “Wat verwachtte ik hier?” elke keer weer dat je je teleurgesteld voelt.

Spreek je verwachtingen uit

Als je eenmaal helder hebt wat je verwachtingen zijn, dan is de volgende stap om ze ook uit te spreken. Aan verwachtingen kan alleen voldaan worden als ook anderen weten welke verwachtingen je hebt. Er kan dan een gesprek op gang komen zodat helder wordt of er aan je verwachtingen ook voldaan kan worden. Delen is een krachtig middel, de verwachtingen bestaan nu niet alleen maar in je hoofd.

Visualiseer je doelen

Visualiseren is een krachtig middel om je doelen en wensen tastbaar te maken. Het werkt als een kompas dat ervoor zorgt dat je de koers vaart die je wilt.

Geef niet te snel op

Weerstand en tegenslag horen erbij. Helaas is het nu eenmaal zo dat er af en toe onverwachte zaken gebeuren die het bereiken van je doel bemoeilijken. Laat je niet uit het veld slaan en blijf trouw aan wat je bereiken wilt.

Houd je ogen open voor kansen/mogelijkheden

Elke dag opnieuw is een ronde met nieuwe kansen en mogelijkheden. Misschien is er iemand in je omgeving met een goed idee , is er specifieke kennis in een team of ontstaat de mogelijkheid voor een geweldig nieuw project. Houd je ogen open voor nieuwe kansen en de mogelijkheden die je dichter bij je doel brengen.

Hoe nu verder

Maak jezelf blijer en productiever op het werk en volg bovenstaande vijf stappen. Mocht je na verloop van tijd concluderen dat je huidige baan je niet langer brengt wat je ervan verwacht en besluit je van baan te wisselen? Doorloop dan stappen 1-3 voordat je aan iets nieuws begint. Op die manier weet je glashelder wat jouw verwachtingen en doelen zijn tijdens sollicitatierondes.

Voel je dat je hulp zou kunnen gebruiken? Ga in gesprek met je partner, een goede vriend of collega of neem een professional/coach in de arm waar je je goed bij voelt.

En… laat me alsjeblieft ook weten, in het commentaarveld hieronder… wat jij nodig hebt om voldoening te halen uit je werk. Delen is een eerste stap naar de invulling ervan! Ik hoor het graag!

Hartelijke groet,

Karen Zimmermann

Posted in 1-Nederlands, Fulfillment, Productivity

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CAPTCHA Code * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow Karen on

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin

Partnered with

Pharmaceutical Consultancy Training

Recent Posts

  • Ben je verbonden met je missie?

    Alles wat je zegt, doet en laat zien, gaat over wie je bent. Er zit geen laag tussen en dat maakt het heel persoonlijk. Als ondernemer ben ik dus mijn onderneming. Dit was een van mijn grootste ontdekkingen toen ik in 2012 voor mezelf startte.…Lees meer ›
  • 7 tips for less stress for managers

    “Do you have a minute?” Your colleague is standing beside your desk. “I have a quick question” she says. You were deeply concentrated, working on a project with an upcoming deadline, which requires all your attention.…Lees meer ›
  • Hoe je DENKT is hoe je DOET

    Je denkt dat het moeilijk wordt Je denkt dat je te weinig tijd hebt Je denkt dat je het niet weet Of? Je denkt dat het mogelijk is Je denkt dat er genoeg tijd is Je denkt dat je het wel weet Succes Wie van de twee heeft de grootste …
Gedichtenbundel "Laten zien"