Ja maar, ik vind …
Hoe vaak maak jij je schuldig aan deze woorden? Ze lijken heel onschuldig, maar wat je ermee doet is inzoomen op een probleem, op iets wat niet werkt.
Afgelopen zondagavond keek ik naar de TV-Show met hierin Daan Roosegaarde. Daan Roosegaarde is een innovatieve ondernemer die denkt in voorstellen en samen met zijn team de meest spectaculaire uitvindingen creëert. Denk maar aan een lichtgevend fietspad, een park in Beijing waar geen smog meer is en kleding die transparant wordt als je hartslag stijgt.
Hij werkt aan een nieuwe wereld en daar is een nieuwe manier van denken en een duidelijke visie voor nodig. Tijdens het interview zei hij letterlijk: “Gaan we nou onderhandelen in meningen of gaan we denken in voorstellen?”.
Als je je mening geeft, dan zuig je je vast aan het onderwerp. Je staart je blind op dat ene onderwerp, waardoor andere mogelijkheden verder weg lijken te zijn. Je energie gaat vooral naar het overtuigen van de ander of misschien wil je gehoord worden. Weinig vernieuwend dus!
Door te denken in voorstellen ligt de wereld voor je open. Een voorstel verschuift je manier van denken en doen. Je gaat dan van een passieve betrokkenheid naar actie. En vanuit die actie gebeurt er iets nieuws, je komt op een speelveld terecht met talloze mogelijkheden. Dit is de plek waar nieuwe dingen mogelijkheden worden neergezet.
Stel je maar eens voor hoe het voor je zou zijn om in voorstellen te denken in plaats van meningen. Dat je collega’s met een voorstel komen als er iets niet werkt. Dat een standaard manier van reageren is “OK, dit werkt niet. Wat dan wel?”.
Het betekent dat je niet vast blijft zitten in dat moeilijk verlopend project, dat je team denkt vanuit mogelijkheden, om op die manier tot een oplossing te komen die veel verder gaat dan dat je in je eentje zou kunnen bedenken. En ook dat is leiderschap.
Hoe klinkt dat voor je?
Het enige wat je ervoor hoeft te doen is het omwisselen van de woorden “ja maar” voor “wat dan wel?” en verras jezelf met buitengewone resultaten.
Laat je me hieronder weten wat je hierbij tegenkomt?
Voor waaraan dan ook te beginnen vaststellen of alle aanwezigen “aanspreekbaar” zijn. Soms is dat alleen al de eerste bijeenkomst.
Beste Arie, Dank je voor je toevoeging! Uiteraard is dat een voorwaarde en belangrijk om na te gaan. Als mensen er met weerstand en tegenzin bijzitten, dan zal er weinig constructiefs gebeuren.