OK, dit werkt niet. Wat dan wel?

im-possible
Ja maar, ik vind …

Hoe vaak maak jij je schuldig aan deze woorden? Ze lijken heel onschuldig, maar wat je ermee doet is inzoomen op een probleem, op iets wat niet werkt.

Afgelopen zondagavond keek ik naar de TV-Show met hierin Daan Roosegaarde. Daan Roosegaarde is een innovatieve ondernemer die denkt in voorstellen en samen met zijn team de meest spectaculaire uitvindingen creëert. Denk maar aan een lichtgevend fietspad, een park in Beijing waar geen smog meer is en kleding die transparant wordt als je hartslag stijgt.

Hij werkt aan een nieuwe wereld en daar is een nieuwe manier van denken en een duidelijke visie voor nodig. Tijdens het interview zei hij letterlijk: “Gaan we nou onderhandelen in meningen of gaan we denken in voorstellen?”.

Als je je mening geeft, dan zuig je je vast aan het onderwerp. Je staart je blind op dat ene onderwerp, waardoor andere mogelijkheden verder weg lijken te zijn. Je energie gaat vooral naar het overtuigen van de ander of misschien wil je gehoord worden. Weinig vernieuwend dus!

Door te denken in voorstellen ligt de wereld voor je open. Een voorstel verschuift je manier van denken en doen. Je gaat dan van een passieve betrokkenheid naar actie. En vanuit die actie gebeurt er iets nieuws, je komt op een speelveld terecht met talloze mogelijkheden. Dit is de plek waar nieuwe dingen mogelijkheden worden neergezet.

Stel je maar eens voor hoe het voor je zou zijn om in voorstellen te denken in plaats van meningen. Dat je collega’s met een voorstel komen als er iets niet werkt. Dat een standaard manier van reageren is “OK, dit werkt niet. Wat dan wel?”.

Het betekent dat je niet vast blijft zitten in dat moeilijk verlopend project, dat je team denkt vanuit mogelijkheden, om op die manier tot een oplossing te komen die veel verder gaat dan dat je in je eentje zou kunnen bedenken. En ook dat is leiderschap.

Hoe klinkt dat voor je?

Het enige wat je ervoor hoeft te doen is het omwisselen van de woorden “ja maar” voor “wat dan wel?” en verras jezelf met buitengewone resultaten.

Laat je me hieronder weten wat je hierbij tegenkomt?

 

Posted in 1-Nederlands, Leadership, Possibilities, Vision

2 reacties op “OK, dit werkt niet. Wat dan wel?
 1. Arie Stuijt schreef:

  Voor waaraan dan ook te beginnen vaststellen of alle aanwezigen “aanspreekbaar” zijn. Soms is dat alleen al de eerste bijeenkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CAPTCHA Code * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow Karen on

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin

Partnered with

Pharmaceutical Consultancy Training

Recent Posts

 • Ben je verbonden met je missie?

  Alles wat je zegt, doet en laat zien, gaat over wie je bent. Er zit geen laag tussen en dat maakt het heel persoonlijk. Als ondernemer ben ik dus mijn onderneming. Dit was een van mijn grootste ontdekkingen toen ik in 2012 voor mezelf startte.…Lees meer ›
 • 7 tips for less stress for managers

  “Do you have a minute?” Your colleague is standing beside your desk. “I have a quick question” she says. You were deeply concentrated, working on a project with an upcoming deadline, which requires all your attention.…Lees meer ›
 • Hoe je DENKT is hoe je DOET

  Je denkt dat het moeilijk wordt Je denkt dat je te weinig tijd hebt Je denkt dat je het niet weet Of? Je denkt dat het mogelijk is Je denkt dat er genoeg tijd is Je denkt dat je het wel weet Succes Wie van de twee heeft de grootste …
Gedichtenbundel "Laten zien"