Pauze verhoogt productiviteit?

Je boog kan niet continu gespannen zijnJe hebt voor vandaag waarschijnlijk weer een flinke lijst met taken om af te werken, een handvol meetings, gesprekken uit te werken en misschien wat nieuwe projecten op te starten waarvoor je nog niet echt de tijd gevonden hebt. En ook al heb je een volle agenda, er zijn van die momenten dat je schijnbaar doelloos aan het werk bent. Misschien check je je E-mails (en besteed je daar meer tijd aan dan je van plan was), knoop je een gesprek aan met een collega of check je je telefoon om aan het einde van de dag te constateren dat je veel minder hebt gedaan dan je van plan was. En dat geeft een onvoldaan en frustrerend gevoel. Klinkt dat bekend?

Je boog kan nu eenmaal niet de hele tijd gespannen zijn. Je hebt focus nodig om in een flow te komen om je volledig te kunnen richten op waar je mee bezig bent. Maar een veelgemaakte fout is om vanuit die flow direct door te gaan met het volgende. Dat werkt dus niet! Je lichaam en geest hebben een moment van rust nodig om te herstellen en op te laden voor het volgende en dat staat nog los van de vraag of je je tijd wel aan de juiste dingen besteedt. Die pauze kan variëren van slechts een aantal seconden na kleine werkzaamheden tot een iets langere pauze na intensieve bezigheden. Het doelloos werken is een signaal vanuit je onderbewuste dat het tijd is voor een pauze.

levenswielVanuit het levenswiel kun je vier fasen onderscheiden: plannen, uitvoeren, integreren en rusten. Elk van deze vier fasen zijn nodig. Het begint met bedenken wat je wilt gaan doen, dan ga je het uitvoeren, gevolgd door het moment van integreren en evalueren van wat je gedaan hebt, om tenslotte uit te rusten en energie op te doen voor het volgende.

In onze Westerse maatschappij wordt meer waarde gehecht aan doen versus niet-doen, met als gevolg dat er aan niks-doen allerlei oordelen kleven en proberen we zelfs de leegte te vermijden. Denk aan gedachten als “zonde van je tijd” en “lui”. Hierdoor putten we onszelf uit raken overwerkt en gestrest. En de enige manier waardoor je lichaam en geest nog iets van rust krijgen, is door dat doelloze werken.

Tijdelijke stilstand geeft een moment van bezinning en ontspanning. Het is de periode tussen het oude en het nieuwe. Dit is de plek waar kennis wijsheid wordt. Dus begin met het inbouwen van pauzes als je overweegt om je productiviteit en efficiency te verhogen en denk niet gelijk aan time management trainingen en efficiency projecten.

Hier vind je de drie stappen om rust in te bouwen in je werkzaamheden:

 1. Elke verandering begint met bewustwording. Ga voor jezelf na of je een rustmoment neemt na het afronden van een activiteit of ga je gelijk door naar het volgende?
 2. Bij de eerstvolgende activiteit die je afgerond hebt: neem een paar seconden of een volle minuut waarin je je verbind met de leegte. Het werk is klaar! Het zijn de momenten nadat je op de send-button gedrukt van een belangrijke e-mail, na het inleveren van de maandelijkse dashboard data of na het gesprek met je collega.
 3. Ga daarna pas naar je volgende taak of activiteit op je programma

Ik nodig je uit om het vandaag gewoon te proberen. Het leven is tenslotte een groot experiment en alleen door te ervaren weet je wat bij je past. Ervaar het gedurende een hele dag en beslis daarna of het een waardevol inzicht is voor je.

En als je deze uitdaging aanneemt, laat je me hieronder weten hoe je dag is geweest? Hoe is het voor je om vanuit rust aan een nieuwe activiteit te beginnen in plaats vanuit haast? Ik hoor het graag!

 

Was dit artikel waardevol voor je?

Schrijf je hieronder in en ontvang automatisch de nieuwste informatie in je inbox om jouw natuurlijk leiderschap en daarmee dus ook je productiviteit te versterken!

[ois skin=”2″]

We hate spam too, we will never share your information!

 

 

 

Posted in 1-Nederlands, Productivity

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CAPTCHA Code * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow Karen on

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin

Partnered with

Pharmaceutical Consultancy Training

Recent Posts

 • Ben je verbonden met je missie?

  Alles wat je zegt, doet en laat zien, gaat over wie je bent. Er zit geen laag tussen en dat maakt het heel persoonlijk. Als ondernemer ben ik dus mijn onderneming. Dit was een van mijn grootste ontdekkingen toen ik in 2012 voor mezelf startte.…Lees meer ›
 • 7 tips for less stress for managers

  “Do you have a minute?” Your colleague is standing beside your desk. “I have a quick question” she says. You were deeply concentrated, working on a project with an upcoming deadline, which requires all your attention.…Lees meer ›
 • Hoe je DENKT is hoe je DOET

  Je denkt dat het moeilijk wordt Je denkt dat je te weinig tijd hebt Je denkt dat je het niet weet Of? Je denkt dat het mogelijk is Je denkt dat er genoeg tijd is Je denkt dat je het wel weet Succes Wie van de twee heeft de grootste …
Gedichtenbundel "Laten zien"