Proppen OF ruimte maken voordat je iets nieuws begint?

Proppen of ruimte maken voordat je iets nieuws begint?

Nieuwe plannen en projecten hebben ruimte nodig. Om een idee te kunnen laten ontstaan, om er volledig voor te kunnen kiezen en om het vervolgens stap voor stap te realiseren tot werkelijkheid.

Iets nieuws

Je kunt het vergelijken met nieuwe kleding. Je bent naar de stad geweest en je bent blij met die nieuwe broek en dat zwierige jurkje. Je doet je kastdeur open en de moed zakt je in de schoenen. Al je kledingstukken liggen door elkaar. Hier ligt een shirt van toen je nog 10 kilo zwaarder was, daar de schoenen die niet lekker zitten en die je dus nooit draagt en ook nog die leuke broek met vlekken die er nooit meer uit zullen gaan. Stapels kleding die je in geen jaren gedragen hebt. En nu zoek je een plekje voor je nieuwe aanwinsten.

Proppen of eerst ruimte maken?

Wat doe jij? Zoek je een open gaatje en prop je het erbij? Of ruim je eerst je kast leeg, zodat je de spullen die je graag draagt ook makkelijk kunt vinden?

Natuurlijk is je kledingkast iets heel anders dan een nieuw project op het werk. En toch zit er een grote overeenkomst in. Ook jij en je collega’s hebben een repertoire aan meningen en eerdere ervaringen die te maken hebben met het project. Van sommige ben je het je misschien niet bewust, maar door licht erop te laten schijnen, wordt het opeens een stuk duidelijker.

Dus ben je van plan om een nieuw project te starten, of merk je dat een lopend project minder lekker loopt dan je zou willen? Nodig dan je team uit om met elkaar de kast “leeg te ruimen”. Vaak wordt er met name aandacht gegeven aan “wat gaan we doen?!”. Maar hier gaat het niet om zoveel mogelijk dingen doen, maar om eerst ruimte te scheppen voordat je verder gaat.

Zichtbaar maken en onderzoeken

Onbewuste bezwaren, de belangrijkste oorzaken van het mislukken van projecten. Door deze bezwaren, beperkende gedachten, wrokgevoelens en meningen vanuit het donker in het licht te plaatsen en vervolgens te onderzoeken, kun je zien wat er voor jou is en word je er later niet onverwachts door overvallen. Het gaat daarbij niet om elke gedachte die in je opkomt, maar om de issues die jou en je collega’s verlammen of op het verkeerde been zetten.

Vragen die je helpen gedurende dit proces zijn:

 • Wat zeg ik tegen mezelf hierover?
 • Waar maak ik me zorgen over?
 • Wat is het probleem?
 • Wat is de oplossing?
 • Ben ik het hier mee eens/oneens?
 • Wat heb ik hieraan?
 • Wat hebben zij eraan?

Door deze vragen te beantwoorden wordt helder wat je tegen jezelf zegt en in welke gedachtepatronen je blijft hangen. Openheid en eerlijkheid hierover zorgt voor de benodigde ruimte voor nieuwe en inspirerende plannen en projecten

En loop je tijdens een project even vast? Stel jezelf dan opnieuw bovenstaande vragen om helderheid te krijgen in wat je er echt van vindt.

Hoe nu verder

Ik nodig je van harte uit om eens kritisch te kijken naar wat je tegen jezelf zegt over het project dat voor jou het meest belangrijk is. Het kan een werkgerelateerd project zijn of iets voor thuis. Pas als je helder hebt wat je onbewust tegen jezelf zegt, maak je ruimte om er echt voor te gaan.

En… laat me alsjeblieft ook weten, in het commentaarveld hieronder wat jouw belangrijkste inzicht is na het lezen van dit blog. Ik hoor het graag!

Hartelijke groet,

Karen Zimmermann

 

 

Posted in 1-Nederlands, Leadership, Self reflection, Team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CAPTCHA Code * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow Karen on

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin

Partnered with

Pharmaceutical Consultancy Training

Recent Posts

 • Ben je verbonden met je missie?

  Alles wat je zegt, doet en laat zien, gaat over wie je bent. Er zit geen laag tussen en dat maakt het heel persoonlijk. Als ondernemer ben ik dus mijn onderneming. Dit was een van mijn grootste ontdekkingen toen ik in 2012 voor mezelf startte.…Lees meer ›
 • 7 tips for less stress for managers

  “Do you have a minute?” Your colleague is standing beside your desk. “I have a quick question” she says. You were deeply concentrated, working on a project with an upcoming deadline, which requires all your attention.…Lees meer ›
 • Hoe je DENKT is hoe je DOET

  Je denkt dat het moeilijk wordt Je denkt dat je te weinig tijd hebt Je denkt dat je het niet weet Of? Je denkt dat het mogelijk is Je denkt dat er genoeg tijd is Je denkt dat je het wel weet Succes Wie van de twee heeft de grootste …
Gedichtenbundel "Laten zien"