Samenwerken heeft wat weg van een laboratoriumexperiment. Zet een groep mensen bij elkaar, voeg er een opdracht en deadline aan toe, roer af en toe en kijk wat er gebeurt.
Soms gebeuren er fantastische dingen, maar veel vaker pakt de samenwerking minder goed uit dan verwacht of zijn de resultaten ronduit teleurstellend. Hoe komt dat toch?
Waarom is samenwerken soms zo moeilijk?
De kern van het probleem is: mensen houden niet van problemen. Je hebt er last van en je wilt er zo snel mogelijk vanaf. Je schiet automatisch in de doe-modus. “Wat kan ik DOEN om het op te lossen?” Het heeft ongetwijfeld met onze oerinstincten te maken. Problemen waren in de prehistorie meestal levensbedreigend. Je moest onmiddellijk reageren op roofdieren en natuurrampen. Even nadenken kon al dodelijk zijn. Een ontzettend nuttig instinct bij acuut gevaar, maar het geeft problemen als je alleen maar op deze manier kunt denken en werken.
Vergelijk deze twee teams
Kijk maar eens wat er gebeurt bij deze twee uiteenlopende teams.
- Team 1 reageert op problemen door onmiddellijk in actie te komen. Iedereen doet zijn uiterste best en werkt hard. In eerste instantie lijken er snel resultaten te komen, maar dan raakt het team langzaamaan steeds meer overwerkt en gestrest. De mensen hebben het gevoel het alleen op te moeten lossen.
- Team 2 gaat eerst rustig bij elkaar zitten. Ze leren elkaar goed kennen, benoemen waarom dit project voor hen belangrijk is. Ze bedenken een strategie en maken een plan met acties. Ze zijn gemotiveerd door de achterliggende reden van de opdracht. Ze weten wat ze aan elkaar hebben en uitdagingen worden gezamenlijk aangegaan. Het duurt iets langer voordat er werkelijk gestart wordt met het produceren van resultaten, maar eenmaal begonnen ….
Welk team is volgens jou het meest succesvol?
Natuurlijk is dat team 2. Bij dit fictieve voorbeeld is het eenvoudig af te leiden. In werkelijkheid zijn de verschillen subtieler. Je denkt dat je een goede strategie en actieplan hebt, maar in werkelijkheid wordt het project niet door het gehele team gedragen. Bij welk team zou jij overigens willen werken, bij team 1 of bij team 2?
Dus op de vraag “waarom is samenwerken soms zo moeilijk?” is een heel eenvoudig antwoord te geven: teamleden functioneren vaak als los zand omdat de gezamenlijke motivatie ontbreekt.
Wat jij kunt doen om de samenwerking naar een hoger plan te tillen
Een goede samenwerking start met een gedeelde motivatie. Begin dus altijd met het in kaart brengen van het WAAROM van het project en voorkom het “even-snel-doen”.
Hoe nu verder
Ik nodig je van harte uit om eens kritisch te kijken naar het team waarin je werkt. Staan alle neuzen dezelfde kant op en is er een gedeelde motivatie? Zo ja, fantastisch, houd het vast! Maar als je het gevoel hebt dat de mensen er verschillende belangen op na houden of dat er misschien nog helemaal niet nagedacht is over het WAAROM van het project waaraan samengewerkt wordt? Ga dan eerst terug naar de basis.
En… laat me alsjeblieft ook weten, in het commentaarveld hieronder waar jij mogelijkheden ziet om de samenwerking binnen je team verder te optimaliseren? Ik hoor het graag!
Hartelijke groet,
Karen Zimmermann
Geef een reactie