Zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd

Rots in de branding

Om te luisteren [0:59 min]

 

Zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd. Het is het meest gegeven antwoord op de vraag “Wat is productiviteit voor jou?”.

Het is een van de grootste misvattingen in het bedrijfsleven en een valkuil waar je telkens weer intrapt. Steeds harder werken om je werk af te krijgen, de stressniveaus stijgen en projecten worden niet of veel te laat afgerond.

Er worden kapitalen geïnvesteerd in time managementcursussen, datamanagement systemen en procesbeschrijvingen. Natuurlijk is het belangrijk om know-how te hebben over hoe een project te plannen en te organiseren, maar het meest belangrijke onderdeel van productiviteit wordt vaak overgeslagen.

Het onderbewuste van mensen is voor meer dan 90% verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen. Je kunt wel verstandelijk beslissen dat je graag deze uitdaging aan wilt gaan, maar als je onderbewuste (of dat van iemand anders uit je team) een andere mening heeft, dan ontstaat er een innerlijke strijd waardoor je anders handelt dan voor jezelf en het project goed zou zijn. Denk maar eens aan uitstelgedrag, anderen er niet volledig in betrekken, opgeven of juist nog harder gaan werken om het voor elkaar te krijgen.

De sleutel ligt in de bewustwording van het onbewuste brein. Wat wil en vind je nu echt?

Deze twee vragen helpen je daarbij:

1. WAT VIND JE ECHT?

Welke gevoelens heb je bij dit project, bij het team en over jezelf.

Gevoelens willen niks anders dan gevoeld worden. Ze zijn boodschappers uit je onderbewuste. Door de deur gesloten te houden voor gevoelens gaan ze alleen maar harder bonken. Het eerlijk kunnen zijn naar jezelf toe over wat je voelt zorgt ervoor dat je bewust ziet wat je denkt en voelt. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.

2. WAT IS JE INTENTIE?

Waarom wil je werken aan dit project of veranderingstraject? Waarom wil het team eraan werken? Als je je verbonden voelt met iets dat je graag wilt, dan gaat het als vanzelf.

Je kunt het vergelijken met een rotsblok in de branding. Als je je verbonden voelt met iets dat je graag wilt, dan gaat het als vanzelf omdat je stevig staat, als een rots in de branding.

Zo gaat het ook met productiviteit. Als jij en je team weten waar je naar toe wilt en waarom, dan sta je krachtig. Dan weet je de mogelijkheden te benutten en trotseer je twijfels en eventuele tegenslagen.

Wat te doen met projecten die al gestart zijn en niet soepel verlopen? Doe even een stap opzij. Niet gelijk gaan bedenken hoe je het kunt gaan oplossen. Stel jezelf eerst de vragen “wat voel ik en wat vind ik nu eigenlijk echt bij dit project” en “is het waarom helder en inspirerend voor mij en mijn team?”. Deze tijdsinvestering zal ruimschoots worden terugbetaald.

Mocht je je afvragen waar je nu moet beginnen …. durf te experimenteren! Begin gewoon eens met één project. Durf door te vragen totdat je op het punt komt dat de intentie je raakt en inspireert en ervaar dan hoe het je vleugels geeft!

Wil je me laten weten wat jouw ervaring is met productiviteit? Stuur me een berichtje, ik hoor het graag.

 ~

 ~

P.S. In februari ga ik bij een aantal bedrijven een Lunch&Learn training over productiviteit geven. Dus tijdens je lunchpauze en op je eigen werkplek (geen reistijd!) ontvang je een waardevolle training van 45 minuten. Normaal gesproken geef ik geen gratis trainingen, voor deze maak ik een uitzondering. Er zijn nog slechts een paar plekken over. Neem contact op als je meer wilt weten over deze training en de voorwaarden.

Posted in 1-Nederlands, Productivity

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CAPTCHA Code * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Follow Karen on

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin

Partnered with

Pharmaceutical Consultancy Training

Recent Posts

  • Ben je verbonden met je missie?

    Alles wat je zegt, doet en laat zien, gaat over wie je bent. Er zit geen laag tussen en dat maakt het heel persoonlijk. Als ondernemer ben ik dus mijn onderneming. Dit was een van mijn grootste ontdekkingen toen ik in 2012 voor mezelf startte.…Lees meer ›
  • 7 tips for less stress for managers

    “Do you have a minute?” Your colleague is standing beside your desk. “I have a quick question” she says. You were deeply concentrated, working on a project with an upcoming deadline, which requires all your attention.…Lees meer ›
  • Hoe je DENKT is hoe je DOET

    Je denkt dat het moeilijk wordt Je denkt dat je te weinig tijd hebt Je denkt dat je het niet weet Of? Je denkt dat het mogelijk is Je denkt dat er genoeg tijd is Je denkt dat je het wel weet Succes Wie van de twee heeft de grootste …
Gedichtenbundel "Laten zien"