STRESS COACHING

Transform Emotions, Find Freedom

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

VEELGESTELDE VRAGEN


Heb je een vraag? Kijk hieronder bij de "veelgestelde vragen". Staat je vraag er niet bij, neem dan contact op.Je werkt vooral met Emotional Freedom Techniques (EFT), wat doet het eigenlijk?

EFT is een techniek om negatieve emoties en beperkende overtuigingen aan te pakken. EFT richt zich op het direct oplossen van de negatieve emoties (stress) die aan het probleem ten grondslag liggen en zorgt ervoor dat stressvolle gebeurtenissen uit het verleden geen invloed meer hebben op je beleving en gedrag in het hier en nu, waardoor je je anders voelt en reageert.En de meer wetenschappelijke uitleg?

EFT ontkoppelt namelijk de geconditioneerde stressrespons van de trigger door een herconditionering van de amygdala kern in het limbische systeem (het deel van de hersenen waar emoties gegenereerd en gereguleerd worden). Hierdoor wordt je niet meer beperkt door oude triggers, maar kun je vanuit vrijheid en intnerlijke balans reageren.Waar werkt EFT bij?

EFT werkt bij alle problemen waarin stress een rol speelt. Denk aan zaken zoals emotionele of psychologische uitdagingen, zoals angst, burn-out en fobieën, gevoelens van neerslachtigheid en depressie, faalangst, lichamelijke en psychomatische klachten, persoonlijke groei, het overwinnen van belemmerende overtuigingen, het aanpakken van leerproblemen en het verbeteren van prestaties.Wat zijn de voornaamste voordelen van EFT voor managers en ondernemers?

Het helpt stress verminderen, zelfvertrouwen op te bouwen en emotionele balans te herstellen. Voor managers en ondernemers betekent dit een krachtig hulpmiddel om

 • moeiteloos met uitdagingen om te gaan
 • topprestaties neer te zetten zonder faalangst
 • een mogelijke burn-out te voorkomen of sneller van te genezen.Ik ben geen manager of ondernemer. Kan ik wel meedoen aan de workshops en sessies?

Jazeker, de manier van werken om negatieve emoties en beperkende overtuigingen te neutraliseren is hetzelfde. We zijn allemaal mensen en lopen in het leven tegen dezelfde soort dingen aan. Wel zullen voorbeelden vooral afgestemd zijn op managers en ondernemers, maar je bent van harte welkom om jouw persoonlijke vraag in te brengen.Je hebt het op je website over twee verschillende EFT-technieken, welke zijn dat?

Er zijn inderdaad twee technieken, al hebben ze hetzelfde doel en werking. De twee technieken zijn:

 1. Gold Standard EFT. Dit is de officiële vorm zoals ontwikkeld door Gary Craig en het meest bekend, ook wel Kloppen of Tapping genoemd. Met aandacht klop je zachtjes op specifieke acupunctuurpunten op je lichaam. De relaxatierespons wordt gestimuleerd door dit zachtjes kloppen en wanneer er gelijktijdig wordt geconcentreerd op een stressvolle of traumatische ervaring zal de stressrespons uitdoven. Het trauma vormt om tot een neutrale herinnering die geen of weinig emotionele reacties opwekt. In feite wordt de stresskoppeling bij de herinnering aan een traumatische ervaring aangepakt en blijkt de EFT methode in de praktijk bijzonder succesvol en effectief. Zo pak je effectief stress en stressgerelateerde klachten aan.
 2. Optimal EFT: Dit is gebaseerd op de principes van Gold Standard EFT, maar i.p.v. meridiaanpunten bekloppen wordt nu gemediteerd. Deze manier van werken is eenvoudig, maar vergt wel oefening en ervaring in meditatie.


Bij Connectives maken we gebruik van beide technieken, waarbij we ons afstemmen op jouw individuele behoeften en voorkeuren om te bepalen welke het meest geschikt zijn voor jouw unieke reis.Wat maakt EFT zo geschikt voor drukke managers en ondernemers?

Je kunt deze technieken overal toepassen, of je nu in een vergadering zit of onderweg bent naar een belangrijke afspraak. Het is een krachtige manier om stress in real-time te verminderen en je veerkracht te vergroten.Hoe kan ik EFT integreren in mijn dagelijkse routine als manager/ondernemer?

Het draait uiteindelijk om consistentie en zelfliefde! Reserveer een paar minuten in de ochtend of avond om EFT-oefeningen te doen. Dit zal je helpen om je dag te beginnen met positieve energie en af te sluiten met innerlijke rust.Kan EFT mij helpen bij het vinden van een gezonde balans tussen werk en privé?

EFT is een krachtige hulpmiddel zijn bij het herstellen van balans in je leven. Door stress en spanning te neutraliseren, kun je meer aanwezig zijn in zowel je professionele als persoonlijke momenten. Je zult ontdekken hoe je met gratie kunt jongleren tussen je carrière en je dierbaren.Is EFT wetenschappelijk bewezen?

Onderzoek laat zien dat tijdens en na EFT er aantoonbare fysiologische veranderingen plaatsvinden. Stresshormonen worden positief beïnvloed, verbindingen in het brein veranderen, de werking van je immuunsysteem wordt verbeterd. De wetenschappelijk onderbouwing is gestaag aan het groeien en steeds meer (universitaire) onderzoekscentra in het buitenland doen onderzoek naar EFT. Tot nog toe zijn er wereldwijd meer dan 230 studies gedaan.Kun je EFT ook zelf doen?

Jazeker, EFT op zichzelf is geen therapie, maar een methodiek die gemakkelijk als zelfhulpmiddel is toe te passen. Voor zwaardere trauma's en stress gerelateerde raden we aan om een gekwalificeerde behandelaar in de arm te nemen.


Doe gerust eens mee met

 • de workshop "Smelt je Stress in 7 minuten" waarin we werken met de Gold Standard EFT (Kloppen of Tappen). Meld je hier aan.
 • als je al langer met mij werkt: doe dan mee met de maandelijkse self-healing meditaties, hierin gebruiken we de de Optimal EFT (meditatieve) techniek.Heb je nog een andere vraag die er niet bij staat? Neem dan contact op, ik hoor graag van je!


Bronvermelding:

 • Grondlegger EFT; Gary Craig 
 • Novet (Gary Craig Official EFT Training Center)
 • Stichting EFT
 • G. Rutten & G. Craig (2021), EFT- Official EFT van A tot Z. Emotional Freedom Techniques, ISBN 9789493230613

IF YOU DO WHAT YOU ALWAYS DID YOU'LL GET WHAT YOU ALWAYS GOT

- Albert Einstein

Ben je er klaar voor om je eigen vrije zelf te leven? Ontdek een krachtige methode, die nog eenvoudig is ook!


Schrijf je hier in voor de GRATIS maandelijkse self-healing meditatiesessies waarin je oude overtuigingen en obstakels opruimt en je zoveel meer ruimte krijgt om te doen wat voor jou belangrijk is.


Schrijf je hieronder gratis in!

Je kunt je elk moment weer uitschrijven.